PENGARUH APLIKASI KOMPOS TEA FLUFF DAN Azotobacter sp. TERHADAP SIFAT FISIK TANAH DAN PERTUMBUHAN BIBIT PADA PERSEMAIAN TEH

Authors

  • Cahyani Dewi Departemen Tanah, Fakultas Pertanian, Universitas Brawijaya
  • Restu Wulansari Pusat Penelitian Teh dan Kina

DOI:

https://doi.org/10.21776/ub.jtsl.2023.010.1.15

Keywords:

soil physical properties, tea fluff compost, tea nursery, tea seedlings

Abstract

The tea plantation industry in West Java is experiencing problems with the degradation of organic matter, which can be seen from the decrease in organic C in the Bandung area and the large amount of factory solid waste produced every day. The provision of solid tea fluff as organic matter by composting can be a solution to improve the physical properties of the soil in tea plantations, and it is necessary to provide indigenous microbes to maximize plant growth in the form of Azotobacter sp. This study used a factorial randomized block design with two factors, namely soil media 100% topsoil + 0% tea fluff (F0), 70% topsoil + 30% tea fluff (F1), 60% topsoil + 40% tea fluff (F2). ), 50% topsoil + 50% tea fluff (F3), 40% topsoil + 60% tea fluff (F4), 30% topsoil + 70% tea fluff (F5) with an additional dose of Azotobacter sp. 0 mL (A0) and 3 mL (A1). The results for the soil unit weight parameter were significantly different (p<0.05), and there was an interaction between the soil media treatments and Azotobacter sp. all treatments experienced a decrease in bulk density, while the porosity parameter was not significantly different. However, for plant parameters, the F0A0 treatment showed better results than other treatments on the initial growth of tea seedlings.

References

Brady, N.C. and Weil, R.R. 2002. The Nature and Properties of Soil. 3th ed. Prentice-Hall, Upper Saddle River, New York. 511p.

Darmawijaya, I. 1990. Klasifikasi Tanah. Gadjah Mada University Press : Yogyakarta.

Direktorat Jendral Perkebunan. 2015. Statistik Perkebunan Indonesia Komoditas Teh. Jakarta.

Esdu. 2008. Perkembangan Tanaman. Pustaka Belajar : Yogyakarta.

Febriyono, R., Susilowati, Y.E. dan Suprapto, A. 2017. Peningkatan hasil tanaman kangkung darat (Ipomea reptans L.) melalui perlakuan jarak tanam jumlah tanaman per lubang. Jurnal Ilmu Pertanian Tropika dan Subtropika 2(1):22-27.

Hanafiah, K.A. 2005. Dasar-Dasar Ilmu Tanah. PT. Raja Grafindo Persada : Jakarta.

Harjadi, S. 1979. Pengantar Agronomi. PT. Gramedia : Jakarta.

Hindersah, R., Adityo, B. dan Suryatmana, P. 2016. Populasi bakeri dan jamur serta pertumbuhan tanaman teh (Camellia sinensis L.) pada dua jenis media tanam setelah inokulasi Azotobacter. Agrologia 5(1):1-9.

Konwar, B.K. dan Das, P.C. 1990. Tea Waste A New Livestock and Poultry Feed. Technical Bulletin 2:1-9.

Murti, A.A., Agustina, R.W. dan Taryono. 2020. Keragaan pertumbuhan bibit tiga klon teh (Camellia Sinensis L.) pada dua media pembibitan. Jurnal Vegetalika 9(2):359-372.

Nuryani, E., Haryono, G. dan Historiawati. 2019. Pengaruh dosis dan saat pemberian pupuk P terhadap hasil tanaman buncis (Phaseolus vulgaris L.) tipe tegak. Jurnal Ilmu Pertanian Tropika dan Subtropika 4(1):14-17.

Patten, C. L. and Glick, B.R. 2002. Role of Pseudomonas putida indol acetic in development of the hostplant root system. Applied Environmental Microbiology 68:3795-3801.

Pranoto, E. 2015. Peranan Azotobacter sp. dan bakteri endifitik indigen sebagai sumber nitrogen untuk pertumbuhan tanaman teh klon GMB 7 siap tanam. Tesis. Fakultas Pertanian, Program Studi Magister Ilmu Tanah. Universitas Padjajaran : Jatinangor.

Pranoto, E. dan Rochimi, M.S. 2014. Pengujian kapasitas penambatan nitrogen Azotobacter sp. indigen dan eksogen secara in-vitro pada tanah Andisol areal pertanaman teh. Jurnal Penelitian Teh dan Kina 17(1):31-38.

Purba, M. 2007. Kimia Untuk SMA Kelas XI. Erlangga : Jakarta.

Puspitasari, L. dan Suratman. 2018. Evaluasi kesehatan tanah untuk mendukung pertanian berkelanjutan di perkebunan teh Tritis, Kulon Progo. Diakses 20 Maret 2022, dari Universitas Gadjah Mada E-Journal. http://etd.repository.ugm.ac.id/penelitian/ detail/165649.

Rahmi. 2014. Kajian efektifitas mikroba Azotobacter sp. sebagai pemacu pertumbuhan tanaman kakao. Jurnal Galung Tropika 3(2):44-53.

Rosmarkam, A. dan Yuwono, N.W. 2002. Ilmu Kesuburan Tanah. Kanisius : Yogyakarta.

Sindusuwarno. 1981. Perlindungan Hutan Tanaman terhadap Hama. Balai Informasi Pertanian : Ciawi.

Surya, J.A., Nuraini, Y. dan Widianto. 2017. Kajian porositas tanah pada pemberian beberapa organik di perkebunan kopi Robusta. Jurnal Tanah dan Sumberdaya Lahan 4(1): 463-471.

Sutejo, M.M. 2001. Pupuk dan Cara Pemupukan. Bineka Cipta : Jakarta.

White, D. 1995. The Physiology and Biochemistry Press. New York.

Wibowo, S. dan Kusnawan. 2003. Penggunaan berbagai perbandingan limbah padat kulit kina dan belerang sebagai campuran media bibit terhadap pertumbuhan stek teh (Camellia sinensis (L.) O. Kuntze) Klon GMB 7. Prosiding Simposium Teh Nasional. Pusat Penelitian Teh dan Kina Gambung : Bandung.

Wulansari, R. dan Pranoto, E. 2019. Degradasi bahan organik di beberapa perkebunan teh di Jawa Barat. Jurnal Penelitian Teh dan Kina 21(2):57-64.

Yandi, Winarni, E. dan Payung, D. 2020. Pengaruh konsentrasi dan interval pemberian pupuk kompos cair terhadap pertumbuhan bibit trembesi (Samanea saman (Jacq.) Merr.). Jurnal Sylva Scienteae 3(6):1123-1133.

Downloads

Published

01-01-2023

How to Cite

Dewi, C., & Wulansari, R. (2023). PENGARUH APLIKASI KOMPOS TEA FLUFF DAN Azotobacter sp. TERHADAP SIFAT FISIK TANAH DAN PERTUMBUHAN BIBIT PADA PERSEMAIAN TEH. Jurnal Tanah Dan Sumberdaya Lahan, 10(1), 135–142. https://doi.org/10.21776/ub.jtsl.2023.010.1.15

Issue

Section

Articles